Periimplantitis minder om parodontitis (tidligere kaldet paradentose og parodontose), idet det er en betændelsestilstand i tandkødet og knoglen omkring et implantat. Sygdommen nedbryder knoglen, og det kan betyde, at implantatet, hvis det lades ubehandlet, bliver ustabilt og i sidste ende må fjernes.
Det opdages typisk ved, at der er en fordybet tandkødslomme på omkring 6 mm, og at der ses en nedbrydning af knoglen. Når tandkødet er betændt, vil det ofte være ømt og begynde at bløde, når man tjekker tandkødslommen.
Periimplantitis nedbryder knoglen omkring implantatet med forholdsvis høj hastighed, og det er derfor vigtigt at få behandlet sygdommen hurtigt.
Opdages det, at der er tale om periimplantitis, vil det typisk være nødvendigt med en parodontalkirurgisk behandling.
Når vi har stillet diagnosen om, at der kan være tale om periimplantitis omkring patientens implantat, går vi i gang med at udføre parodontalkirurgi. Vi bruger et kirurgisk setup, der sikrer et sterilt og sikkert miljø for behandlingen. Inden vi går i gang med selve indgrebet, lægges en lokalbedøvelse.
Med parodontalkirurgi åbnes der op i tandkødet omkring implantatet. Det gøres dels for at få overblik over knoglesvindet og eventuelle risikofaktorer, der kan forklare sygdommen, dels for at få adgang til implantatets overflade. Når der er sikret adgang, kan denne nemlig renses, og det er muligt at rette tandkødets placering omkring implantatet.
Er knoglen omkring implantatet svækket af betændelsen, kan det være nødvendigt med en knogleopbygning. Er det tilfældet, kan det I nogle tilfælde være muligt at genopbygge den tabte knogle ved hjælp af en 50/50-blanding af kunstig knogle og patientens egen knogle høstet i området.
For at vi kan opbygge en knogle, forudsætter det, at vi sikrer, at der kan komme knoglemarvsceller ud i den udførte knogleopbygning, at der er flere knoglevægge omkring implantatet, og at de nye knoglepartikler holdes på plads af en membran, inden vi lukker pænt sammen. Skal der laves en knogleopbyggende operation, vil indgrebet blive mere omfattende.
Hvis knogleopbygning derimod ikke kan lade sig gøre, holder vi os til at rense implantatoverfladen og derefter lukke pænt sammen med få sting. Denne behandling giver tandkødet mulighed for at hele uden betændelse, men vil ofte forårsage at tandkødet i helingsperioden trækker sig tilbage i takt med, at tandkødslommerne bliver mindre dybe.
Hvis knoglen omkring implantatet ikke kan genopbygges, kan det betyde, at implantatet må fjernes.
Efter behandlingen holder vi løbende øje med området for at sikre, at det heler som det skal. Har vi fjernet et implantat, holder vi øje med om hullet i kæben heler, og vi vurderer derefter, om det er muligt at indsætte det på ny.
Vi anbefaler, at man de første dage efter operationen spiser blød og kold føde. Desuden anbefaler vi, at man efter operationen tager smertestillende for at minimere gener efter operationen. Når operationen er overstået, gennemgår vi altid særlige forholdsregler med patienten.
Behandling af periimplantitis varetages hos Specialtandlægerne i Bredgade af Christian Damgaard.
Send os en besked og vi vender retur hurtigst muligt.
Send os en besked og vi vender retur hurtigst muligt